BEBA ČUJE I OSJEĆA

Bebin čulni život je veoma bogat i aktivira se već između sedme i desetesedmice života u maternici.U prvoj nejdelji formiraju se čulni receptori na mjestima na kojima će se u kasnijim mjesecima trudnoće formirati lice,dlanovi i stopala.
Oko trećeg mjeseca javljaju se pokreti gutanja sa zatvranjem i otvaranjem usta , a receptori za ukus raspoređuju se na bebin jezik.

Beba počinje da vidi i čuje od četvrtog do šestog mjeseca.Primjera radi:kada se na majčin stomak postavi izvor jake svjetlosti ,dijete reaguje sužavanjem zjenica i pokušava okrenuti glavu na suprotnui stranu od izvora.Takođe, u tim mjesecima jako je osjetljiva na buku.

U sedmom mjesecu trudnoće beba počinje da sanja, da ,,vidi“ nejasne likove,čuje zvukove,osjeća vibracije,razlikuje mirise

Govoreći o snovima,treba reći da su bebini snovi u velikoj mjeri povezani sa onim što majka doživljava i osjeća.Komunikacija majke i djeteta odvija se ,prije svega , na biohemijskoj i hormonskom nivou.

Svaki emotivni doživljaj majke prenosi se na plod.Ako se majka osjeća prijatno,beba prima dozu endorfina,hormona sreće.Endomorfin pokreće lijepe i prijatne slike, te isto tako prijatne i opštajuće snove kod bebe.Ali ukoliko je majka loše raspoložena,beba ima nemirne ,ružne snove i ubrzan rad srca.

Zato treba govoriti niježne riječi,masirati stomak… I ne zaboraviti da se beba osjeća onako kako se majka osjeća.Zato majke trebaju biti sretne i uživati u svojoj trudnoći.

Komentariši